Dezerty

Koláč od mé mamky

2 1/2 hrnku pol. mouky

2 vejce

1 prášek do pečiva

1/2 hrnku cukru (nebo vanilkový)

1/2 hrnku oleje

1/2 hrnku vlahého mléka

Po smíchání rozložíme na plech, pokládáme jakékoliv ovoce a navrch sypeme drobenku.

Jaroslava Nosálková, Mladá Boleslav

 

Fánky naší bábinky

40 dkg hl. mouky

1 Hera

1 kysaná smetana

1 žloutek

špetka soli


Z ingrediencí si připravíme těsto den předem, dáme do folie a dáme na chladné místo.
Druhý den vyválíme na tenkou placku, rádílkem nakrájíme na kostky, ve středu kostky 2 x nakrojíme, obalíme v cukru krystal s vanilkovým cukrem, poklademe na pečící papír a pečeme v troubě. Podáváme ještě teplé např. s meltou.

Pavla Polesná, Kosmonosy

 

Dobrovické řepánky

½ kostky droždí
75 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
100–150 ml mléka
75 g másla, změklého
2 žloutky + 1 prošlehané vejce na potření
1 lžička nastrouhané kůry
1 vanilkový cukr
špetka soli
Na náplň:
1–2 cukrové řepy (asi 500 g), oloupané a nastrouhané nahrubo
50 g másla
250 ml mléka
250 g mletého máku
krupicový cukr podle chuti

1. Promíchejte droždí, trochu vlažného mléka, lžičku cukru a 2 lžičky mouky; nechte vzejít kvásek. Pak přidejte zbývající suroviny, mléko přilévejte postupně a vařečkou či rukama vypracujte měkké a hladké těsto. Dejte ho asi na půl hodiny kynout.
2. Mezitím připravte náplň: na rozehřátém másle opékejte přibližně tři minuty řepu, pak přilijte asi 3 lžíce vody a přiklopené duste zhruba 30 minut téměř doměkka. Přidejte mléko, přiveďte k varu a vsypte mák. Míchejte tak dlouho, až se tekutina vsákne. Podle chuti doslaďte. Troubu předehřejte na 180 °C.
3. Z těsta odkrajujte kousky, rukou je roztlačte, dejte na ně lžíci náplně a zabalte. Řepánky pokládejte na plech s pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly. Potřete vajíčkem a pečte asi 30 minut dozlatova.

Simona Kozlíková

 

Všivé buchty

1/2 kg hladké mouky

1/2 Omegy - stoprocentní rostlinný tuk

1/4 l mléka
1 lžíce cukru

sůl

1 žloutek

kostka droždí

Vypracujeme těsto, do kterého vmícháme nemletý mák a necháme na teplém místě vykynout. Klasickým způsobem děláme buchty, které plníme švestkovými povidly .
Pečeme asi 40 min na 160 ° C.

Dagmar Hamáčková, Mladá Boleslav

 

Staročeský závin (Štrůdl)

1 Hera

1 kg polohrubé mouky

1 vejce

2 bílé jogurty Klasik (nebo 1/2 z velkého)

1 1/2 kg jablek

Na náplň:

skořicový cukr

máslo

strouhanka

citrónová šťáva

Z přísad zpracujeme těsto, rozdělíme na 4 díly a dáme do chladničky na 1/2 hodiny odpočinout.

Jablka oloupene, nastrouháme na plátky a pokapeme citrónovou šťávou.

Vyválený plát potřeme máslem, posypeme strouhankou, poklademe jablka a posypeme skořicovým cukrem. Jednu stranu přehneme a přidáme ještě trochu jablek. Druhou stranu přehneme a potřeme máslem a pečeme. Po upečení pocukrujeme cukrem moučkou.

Miluše Fričová, Mladá Boleslav

 

Ovocný koláč

25 dkg cukru krupice

1 prášek do pečiva

40 dkg polohrubé mouky

6 vajec

1 smetana ke šlehání

máslo a hrubou mouku na žmolenku

ovoce: 1 mandarinky v plechovce, třešňový kompot, nebo jiné ovoce

Žloutky s cukrem utřeme, přidáme ušlehanou šlehačku a sníh z bílku, nakonec mouku s práškem do pečiva. Vše smícháme a rozetřeme na plech.

Poklademe ovocem, posypeme drobenkou a pečeme.

Miluše Fričová, Mladá Boleslav

 

Dobrovické řepánky II.

800 g polohrubé mouky

160 g cukru krupice

200 g másla

3 vejce

1/2 l mléka

1 kostka droždí

1 střední bulva řepy

250 g mletého máku

sůl

Mouku prosejeme do mísy a přidáme cukr a sůl. Promícháme a důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Když droždí vzejde, přidáme rozpuštěné máslo a vejce a propracujeme vařečkou těsto. Těsto hněteme tak, aby se do něj dostal vzduch a to tak dlouho, dokud se nelepí na mísu. Potom těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout asi 1 hodinu.

Poté těsto vyklopíme va vál, ukrajujeme dílky, které prsty rozmačkáme a plníme nádivkou. Zabalíme a vytvarujeme bohánek. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova a po vytažení ihned potíráme rozpuštěným máslem.

Náplň: Bulvu cukrové řepy omyjeme, oloupeme a vaříme v celku, poté nastrouháme. Mák umeleme a povaříme s mlékem. Osmaženou řepu a povařený mák smícháme.

Libuše Krejbichová, Dobrovice