Polévky

Kuřátková polévka

Uděláme jíšku na másle a na ní usmažíme dvě vějce. Za stálého míchání přilijeme studenou vodu, přidáme pepř, sůl a zelenou nať. Stále mícháme až se jíška povaří.

Jaroslava Nosálková, Mladá Boleslav

 

Kaldoun od babičky z Bělé p.Bezdězem (Hlínoviště)

Připravíme si 1/2 domácí husy s droby a dáme vařit spolu s celým pepřem, bobkovým listem,novým kořením a cibulí a osolíme.
Mezi vařením si připravíme knedlíčky z husích jater, okořeníme solí, pepřem, majoránkou, přidáme česnek.
Dále si vyválíme domácí nudle, alespoň ze tří vajec.  Po zaschnutí je nakrájíme na široké nudle.
Když je maso měkké, přecedíme dostatečné množství vývaru (cca 2 l - i více), do vroucího vývaru vložíme na kuličky zadělané knedlíčky spolu s nudlemi. Mezitím nakrájíme na kostičky uvařené maso bez kůže a přidáme do hotového kaldounu, který je jako hustší polévka.
Ochutíme solí, pepřem, Podravkou.
Jako levnější a rychlejší náhrada  poslouží 1 celé kuře, kuřecí nebo vepřová játra a Babiččiny nudle ze Supermarketu.

Emilie Hyblerová

 

Polévka babičky Andělové

2,5 l hovězí vývar
1 větší cibule
1 čaj. lžička kmínu
20 kuliček černého pepře
15 kuliček nového koření
3 ks bobkového listu
200 g hub (lišek) ev.jiných hub, žampionů
400 ml mléka
120 g hladké mouky
4 vejce
sůl
pepř
ocet
Do vařícího vývaru vložíme cibuli a do pytlíčku (sítka) koření, necháme cca 1/2 hodiny lehce vařit. Potom přidáme houby a vaříme dále1/4 hodiny.
Zalijeme mlékem s rozmíchanou hladkou moukou, promýcháme a vaříme ještě cca 20 minut.
V závěru varu přidáme usmažená osolená, opepřená a na drobno rozmíchaná vejce. Ochutnáme ev. lehce přisolíme. Vyjmeme sítko s kořením a cibuli.
Na talíři je možné přidat lžíci octa a na talířku podávat nové brambory, které si po částech můžeme přidávat do polévky

Původní recept byl vývar z králičí hlavy a jater, která se nakrájená na kostičky na závěr vkládala do hotové polévky.

Pavel Havlíček

 

Kvasnicovka

1 kvasnice

1 cibuli

vajíčko

hl. mouka

sůl a voda.

Na nakrájenou a mírně osmahnutou cibuli (do zlatova) rozdrobíme jedny kvasnice a na mírném ohni mícháme. Kvasnice se rozpustí a jakmile se začnou srážet, zalejeme cca 1 litrem vody. Povaříme a z vajíčka a mouky uděláme noky, zavaříme, osolíme a je hotovo.

Pavla Polesná, Kosmonosy

 

Hladká "Ančka"

1,5l voda
30dkg brambor
3 bobkové listy
3 kuličky pepře
2 kuličky nového koření
sůl
4 vajíčka
0,25l smetana
hladká mouka
ocet ( přidat do talíře, kdo má rád )
V osolené vodě vaříme na kostičky nakrájené brambory+koření. Natvrdo uvařená vajíčka nakrájíme a přidáme do vařící polévky. Nakonec rezkvedláme hladkou mouku ve smetaně a polévku zahustíme.

Lucie Jonášová

 

Staročeská bramboračka

2 l vody

1 - 2 ks mrkve

1 ks petržele

1/2 celeru

1 ks větší cibule

1/2 hlavičky česneku

4 růžičky květáku

2 žampióny

1 1/2 kostky zeleninového bujónu

4 vařené žloutky

kousek másla a hl. mouky na jíšku

majoránka, sůl, sladká mletá paprika

polévkové koření "maggi"

Všechnu zeleninu nakrájíme na drobno a dáme vařit do vody, přidáme bujón, sůl a "maggi" aby měla polévka tmavší barvu. Vaříme do měkka. Poté zahustíme jíškou a ochutíme majoránkou. Přidáme špetku sladké mleté papriky a nakonec rozdrobíme vařené žloutky.

Polévka má hezkou barvu.

Miluše Fričová, Mladá Boleslav