Vítězné recepty
1. Místo - Dobrovické řepánky
800 g polohrubé mouky
160 g cukru krupice
200 g másla
3 vejce
1/2 l mléka
1 kostka droždí
1 střední bulva řepy
250 g mletého máku
sůl
Mouku prosejeme do mísy a přidáme cukr a sůl. Promícháme a důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Když droždí vzejde, přidáme rozpuštěné máslo a vejce a propracujeme vařečkou těsto. Těsto hněteme tak, aby se do něj dostal vzduch a to tak dlouho, dokud se nelepí na mísu. Potom těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout asi 1 hodinu.
Poté těsto vyklopíme va vál, ukrajujeme dílky, které prsty rozmačkáme a plníme nádivkou. Zabalíme a vytvarujeme bohánek. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova a po vytažení ihned potíráme rozpuštěným máslem.
Náplň: Bulvu cukrové řepy omyjeme, oloupeme a vaříme v celku, poté nastrouháme. Mák umeleme a povaříme s mlékem. Osmaženou řepu a povařený mák smícháme.
Libuše Krejbichová, Dobrovice
2. Místo - Jizerský kapr na smetaně
6 - 8 porcí kapra zbavených páteřní kosti
3 velké cibuje
2 menší žluté papriky
4 střední rajčata
5 stroužků česneku
1/4 l smetany na vaření
bílý pepř, sůl
Kapra osolíme, opepříme (trochu více) a necháme odležet 2 hodiny. Porce kapra po obou stranách prudce opečeme (cca 1 minutu) a odložíme na talíř. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a na výpeku zesklovatíme. Do zapékacího pekáčku poklademe 1/2 opečené cibule. Pod každou porci kapra dáme na jedku cibuli 2 kolečka papriky, 2 kolečka rajčat a plátky česneku. Vše mírně podlijeme výpekem a trochou vody, přiklopíme a 20 minut zapékáme na mírném ohni. Poté zalijeme smetanou a zapékáme tak, aby smetana mírně zhoustla. Podáváme s vařenými opečenými, na plátky nakrájenými brambory.
Vojtěch Brož, Mladá Boleslav
3. Místo - Hladká "Ančka"
1,5l voda
30dkg brambor
3 bobkové listy
3 kuličky pepře
2 kuličky nového koření
sůl
4 vajíčka
0,25l smetana
hladká mouka
ocet ( přidat do talíře, kdo má rád )
V osolené vodě vaříme na kostičky nakrájené brambory+koření. Natvrdo uvařená vajíčka nakrájíme a přidáme do vařící polévky. Nakonec rezkvedláme hladkou mouku ve smetaně a polévku zahustíme.
Lucie Jonášová