Vítězné recepty

1. Místo - Dobrovické řepánky

800 g polohrubé mouky

160 g cukru krupice

200 g másla

3 vejce

1/2 l mléka

1 kostka droždí

1 střední bulva řepy

250 g mletého máku

sůl

Mouku prosejeme do mísy a přidáme cukr a sůl. Promícháme a důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Když droždí vzejde, přidáme rozpuštěné máslo a vejce a propracujeme vařečkou těsto. Těsto hněteme tak, aby se do něj dostal vzduch a to tak dlouho, dokud se nelepí na mísu. Potom těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout asi 1 hodinu.

Poté těsto vyklopíme va vál, ukrajujeme dílky, které prsty rozmačkáme a plníme nádivkou. Zabalíme a vytvarujeme bohánek. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova a po vytažení ihned potíráme rozpuštěným máslem.

Náplň: Bulvu cukrové řepy omyjeme, oloupeme a vaříme v celku, poté nastrouháme. Mák umeleme a povaříme s mlékem. Osmaženou řepu a povařený mák smícháme.

Libuše Krejbichová, Dobrovice

 

2. Místo - Jizerský kapr na smetaně

6 - 8 porcí kapra zbavených páteřní kosti

3 velké cibuje

2 menší žluté papriky

4 střední rajčata

5 stroužků česneku

1/4 l smetany na vaření

bílý pepř, sůl

Kapra osolíme, opepříme (trochu více) a necháme odležet 2 hodiny. Porce kapra po obou stranách prudce opečeme (cca 1 minutu) a odložíme na talíř. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a na výpeku zesklovatíme. Do zapékacího pekáčku poklademe 1/2 opečené cibule. Pod každou porci kapra dáme na jedku cibuli 2 kolečka papriky, 2 kolečka rajčat a plátky česneku. Vše mírně podlijeme výpekem a trochou vody, přiklopíme a 20 minut zapékáme na mírném ohni. Poté zalijeme smetanou a zapékáme tak, aby smetana mírně zhoustla. Podáváme s vařenými opečenými, na plátky nakrájenými brambory.

Vojtěch Brož, Mladá Boleslav

 

3. Místo - Hladká "Ančka"

1,5l voda
30dkg brambor
3 bobkové listy
3 kuličky pepře
2 kuličky nového koření
sůl
4 vajíčka
0,25l smetana
hladká mouka
ocet ( přidat do talíře, kdo má rád )
V osolené vodě vaříme na kostičky nakrájené brambory+koření. Natvrdo uvařená vajíčka nakrájíme a přidáme do vařící polévky. Nakonec rezkvedláme hladkou mouku ve smetaně a polévku zahustíme.

Lucie Jonášová