1.11. 2011

Vážení a milí účastnící soutěže "Jak chutná Boleslavsko"

včerejším  velkém finále jsme v salonku restaurace "Na Rozvoji" zakončili soutěž ve sběru tradičních regionálních receptů "Jak chutná Boleslavsko".

Naše porota vybrala do velkého finále 6 receptů. V zájmu objektivity jsme se rozhodli všechny uvařit a nechat  je ohodnotit nejen naší porotou, ale i přítomnými novináři. A že to byla ochutnávka velmi úspěšná, tak o tom svědčí celá řada pochvalných vyjádření většiny přítomných.
Jaké recepty ve finále usilovaly o vítězství? Byly to dvě polévky, dva hlavní chody a dva moučníky. Z polévek to byla "Staročeská bramboračka" a polévka "Hladká Ančka", z hlavních chodů "vinná klobása" a "Jizerský kapr" a konečně z moučníků pak "Dobrovické řepánky" a buchty "Vojačky". Hodnotila se nejen chuť, ale i originalita receptu. Všem nám šlo o to, aby se v naší soutěži objevily především tradiční receptury a tak toto hledisko hrálo velmi důležitou roli. Jednotlivé recepty dostávaly známky jako ve škole + body za originalitu od jedničky do tří. Vítězem stal recept s nejnižším počtem bodů.

Jak velké finále dopadlo? Kdo zvítězil a kdo pojede na do Paříže? Nebudeme již napínat. Vítězem se staly "Dobrovické řepánky" následovány "Jizerským
kaprem na smetaně"
a polévkou "Hladká Ančka". Novinářskou cenu získala opět polévka "Hladká Ančka".

Všichni výherci budou včas informováni o termínu slavnostního předání cen.

Finále soutěže přineslo též velký úspěch novému receptu, jehož autory jsou historik Karel Herčík a vedoucí restaurace Rozvoj pan Zavřel. Recept "Micha-
lovická putna" získal hned napoprvé velmi kladné reference všech přítomných a pravděpodobně si najde místo i na jídelním lístku některé z partnerských
restaurací. A o to nám vlastně šlo. Podnítit zájem o náš region, probudit hrdost na místo, kde žijeme a podpořit turistický ruch. Boleslavsko má co nabídnout. Jen je potřeba mít přehled o tom co nabízí a umět to správně nabídnout. Shromážděné recepty a nápaditost účastníků, poroty a všech podporovatelů soutěže jsou toho důkazem. Máme skutečně co nabídnout a tak to pojďme společně světu ukázat. Kromě výborných aut, krásné okolní přírody je i gastronomie oborem kvůli kterému stojí zato do našeho regionu zavítat.Jsme rádi, že se našla dlouhá řada Vás, kterým to není jedno a kteří jste se velmi aktivně zapojili do průběhu tohoto velmi úspěšného projektu.

 

Všem Vám velmi děkujeme a věříme, že se sejdeme u dalších projektů, které budou na podporu turistického ruch v našem regionu následovat.

Za organizátory
Váš Honza Smutný

 

Vážení boleslaváci,

dovolte mi, abych Vám představil projekt "JAK CHUTNÁ BOLESLAVSKO". Jde o pokračování velmi úspěšné akce, která v těchto dnech vrcholí v Praze a za níž jako garant stojí Tomio Okamura, majitel cestovní kanceláře Miki Travel a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří. Za nápadem stát se nositelem projektu na mladoboleslavsku je především má práce regionálního poslance a též snaha objevit skrytý potenciál našeho regionu v oblasti cestovního ruchu. Mám za to, že kulinářské umění našich předků, našich babiček a maminek je stále někde mezi námi. Pojďme a objevme ho! Ukažme všem, že náš okres je zajímavé místo na mapě naší vlasti a že stojí za to k nám přijet. I třeba pro, že se u nás vaří kvalitní a chutné místní speciality. Specialitou nemusí být žádný sofistikovaný pokrm, který je složen z mnoha ingredienci, ale může to být i zcela jednoduché jídlo. Nehledáme svíčkovou na sto způsobů ani guláš s chlebem nebo s knedlíky. Ptáme se po jídlech, která se úplně vytratila z českých kuchařek a pomalu se vytrácejí i z našich pamětí. Připojte ke svému receptu krátký příběh o jeho vzniku nebo o rodinné tradici vaření a soutěžte s námi o zájezd od CK Monatour či o další hodnotné ceny.

Zaslané recepty posoudí porota složená z gastronomických profesionálů. Vítěze poté vyberete vy na základě veřejného hlasování.

Váš Honza Smutný